voorstellingen & projecten

 

Eindinstallatie
in samenwerking met de

Karavaan logo zalm RGB 02

publDLSKaravaan4 1 web 1 kopieren

Gedurende het Festival De Karavaan 2012 nam Speeltheater Holland als reizend gezelschap op grootse en feestelijke wijze afscheid van het Nederlandse publiek met de voorstelling Mysteries op Marken (bekroond met de Karavaan Publieksprijs 2012).

De artistieke leiding is daarna onder de naam Speeltheater Holland STUDIO doorgegaan met het produceren van projecten en voorstellingen in het buitenland. Nu is daar in 2022 ook een eind aan gekomen. En wel met de presentatie van het allerlaatste project van 26 mei (Hemelvaartsdag) tot en met 26 juni met de toepasselijke titel:

De Laatste Scène


Meer achtergrondinformatie:

Destijds zijn alle poppen van Speeltheater Holland geschonken aan musea in verschillende landen om tentoongesteld en/of geconserveerd te worden.

Voor de poppen van De Sterrenmaker werd een ander plan geboren met de werktitel

‘The Beauty of Decay’ 


Er zijn vanaf 2013 in de buitenlucht scènes neergezet op diverse plekken: in Nederland, Spanje, Groot-Brittannië en op twee plekken in de Verenigde Staten.
Niet om ze te conserveren, maar precies het tegenovergestelde:

De scènes zullen langzaam veranderen, wellicht totaal verdwijnen, onder verschillende omstandigheden, niet beschermd tegen de elementen en klimaat, variërend van extreem koud, nat, of warm of bloedheet. De zon en de wind, de regen en sneeuw, de vogels, insecten en zelfs mensen hebben vrij spel. De natuur neemt het over en verandert het beeld.

Het verloop van dit proces is op verschillende wijze gedocumenteerd, gefilmd, gefotografeerd of bijvoorbeeld, zoals in een buitenmuseum in de woestijn van Nevada, door selfies van bezoekers.

Het doel was om het proces van verval gedurende een aantal jaren te volgen, wat op zich interessant is, maar ook om de melancholie en zelfs de schoonheid van het verval te kunnen ervaren. Uiteindelijk zijn alle restanten teruggekomen naar het atelier in Warder en daar wordt nu de eindinstallatie De Laatste Scène in samenwerking met het Festival De Karavaan gepresenteerd.

De poppen


Een pop komt tot leven wanneer hij wordt gemanipuleerd door de poppenspeler.

De poppen van de voorstelling De Sterrenmaker kwamen in 2000 tot leven op het podium. Een voorstelling met ruim 20 poppen en 3 acteurs geïnspireerd door de Italiaanse film ‘L'Uomo delle Stelle’ van Giuseppe Tornatore.

Het verhaal van een man die door Sicilië reist met een camera om mensen uit de dorpen te verleiden om een screentest doen met de holle belofte dat ze rijk en beroemd worden in de toekomst. Een oplichter. Hij heeft geen film in zijn camera en slechts één doel: profiteren van de arme dorpelingen, die bereid zijn om te geloven in deze droom.

Naast de drie acteurs waren alle andere personages in het spel poppen: de Siciliaanse dorpelingen, de politie en een maffiabaas. 

Web har SM2

De Sterrenmaker met v.l.n.r: Har Smeets en Nico de Vries

De poppen werden gemaakt door Onny Huisink van eenvoudige, natuurlijke materialen, zoals grofgeweven aardappelzakken en oude versleten kleren, die al een leven hadden gehad. In het stuk hingen ze aan dikke touwen boven het toneel en met behulp van katrollen en zandzakken konden ze naar beneden worden gehaald om bijvoorbeeld een intieme scène met één of twee poppen te maken of naar believen een heel plein vol dorpelingen.

Voor De Laatste Scène bezocht het publiek de laatste rustplek van deze poppen. Binnen en buiten het atelier met uitzicht op de Noord Hollandse polders en de dijk, werden de restanten getoond en heeft  u de laatste reis van deze poppen en het verloop van het verval kunnen volgen. Dit alles omlijst met geluids- en beeldfragmenten en tot slot een live muzikaal afscheid. Geen groots en feestelijk afscheid, eerder ingetogen en reflectief, maar niet minder indrukwekkend.

Waar en wanneer?

Credits:

Idee en uitvoering De Laatste Scène: Onny Huisink en Saskia Janse
www.speeltheater.nl

Klarinettist: Michel Marang
www.michelmarang.nl

Stem Mama: Betty Schuurman Verhaal: Saskia Janse

Techniek: Frits Janszen

Met dank aan:

Han Hogeland en John Treffers, Warder, IJsselmeerdijk 30
Filmverslag: Silent Secrets

Idoya Otegui. Museum Topic, Tolosa, Spanje
Fotografie: Maria San Sebastiàn

Purni Morell, Unicorn Theater, Londen, UK
Fotografie: Saskia Janse

Todd Jefferson Moore, acteur
Seattle, Washington, USA
Fotodocument: The Harlot and the Policemen

Richard Stephens, Goldwell Open Air Museum
Beatty, bij Death Valley, Nevada, USA
Selfies van de bezoekers

Overige fotografie: Carla Kogelman, Maarten Schets en Dirk Buwalda†

Antieke bedspiralen: Chambres d'hôtes La Perle d’Anrosey (laperledanrosey.nl)

Timmerwerk: Koen Broersen (koenbroersen.nl) en Madee Doets

Video De Sterrenmaker compilatie: Saskia Janse.
Oorspronkelijke theaterregie: Margrith Vrenegoor en Onny Huisink.
Acteurs: Har Smeets †, Nico de Vries en Margot van Doorn.

Ilse van Dijk en Nico Bink, Festival De Karavaan

We dragen De Laatste Scène op aan Har Smeets, acteur diverse producties van Speeltheater Holland o.a. De Sterrenmaker