home

Kijk ook eens in onze webwinkel

Speeltheater Holland & Speeltheater Holland Studio

Speeltheater Holland maakte jarenlang eigenzinnige en originele voorstellingen. Het gezelschap werd in 1976 opgericht door Saskia Janse en Onny (Anne) Huisink en is sinds 2013 gevestigd in Warder (gemeente Edam-Volendam).

Onny Huisink

Onny Huisink, artistiek leider

Saskia Janse

Saskia Janse, artistiek en zakelijk leider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds 2013 is Speeltheater Holland geen regulier reizend gezelschap meer. De naam is gewijzigd in Speeltheater Holland Studio. Er werden (adhoc) projecten en voorstellingen ontwikkeld , de laatste jaren voornamelijk in het buitenland. Eind 2022 houdt de stichting op met te bestaan. In mei en juni 2022 is de eindinstallatie van The Beauty of Decay te zien in het Festival De Karavaan onder de toepasselijke  titel

De Laatste Scène

Zie Voorstellingen en The Beauty of Decay

Wat doen we?

Speeltheater Holland stond bekend om het gebruik van poppen en objecten. Deze speelden altijd een grote rol. Maar bijna altijd werd poppenspel gecombineerd met andere disciplines. Door de combinatie van poppenspel met toneel, muziek en dans heeft Speeltheater Holland een eigenzinnige vorm van theater weten te creëren. 
Het visuele element was altijd erg belangrijk, maar bij onze voorstellingen ging het in de eerste plaats om de inhoud. Veel kunt u over ons werk lezen, zien en horen in het archief

Speeltheater Holland maakte voornamelijk theater voor kinderen, en is daarom bekend als jeugdtheater of kindertheater. Maar er is altijd vanuit gegaan dat elke goede voorstelling ook interessant is voor volwassenen. Artisieke kwaliteit, de visuele beeldtaal en een persoonlijke stijl waren naast de inhoud de belangrijkste elementen voor al het werk wat wij doen.

Er werden voorstellingen gemaakt en gespeeld in binnen- en buitenland, in diverse landen in Europa, in Noord-Amerika, Zuid Afrika, en de Nederlandse Antillen. Sinds 1997 was er een samenwerkingsverband met het Seattle Children’s Theatre en werden er regelmatig voorstellingen gemaakt in deze stad.

Prijzen en nominaties 

In de zomer van 2012 werden de beide artistiek leiders benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook ontvingen zij in 2013 in Philadelphia de Mickey Miners Lifetime Achievement Award voor hun internationale werk.

Speeltheater Holland heeft in de loop der jaren diverse prijzen en nominaties ontvangen, onder andere de Puckprijs, de Jan Nelissenprijs en de Hans Snoekprijs en 1000 Watt prijs. Bovendien ontving zij twee oeuvreprijzen: de Noord-Hollandse Theater Trofee en de Wim Meilinkprijs, beiden voor hun jarenlange bijdrage aan het Nederlandse jeugd- of poppentheater. De voorstelling Perô of de geheimen van de Nacht boekt veel successen in het buitenland. De voorstelling won de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling die gepresenteerd is in de USA en werd door Time Out in Engeland uitgeroepen tot beste voorstelling van 2008. De voorstelling Adios, die samen met Het Houten Huis werd gemaakt, is in 2011 bekroond met de GOUDEN Krekel. In 2012 ontving het gezelschap de Karavaan Publieksprijs voor Mysteries op Marken.

Speeltheater Holland werd tot 2013 structureel gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland en het Fonds voor de Podiumkunsten. Vanaf 2013 zijn er, indien nodig, incidenteel subsidies aangevraagd voor projecten.  

Kijk ook eens op onze Webwinkel (nu gesloten)

Site informatie

Op deze site kunt u alle informatie vinden over het Speeltheater vroeger en nu. Klik op de knoppen aan de rechterkant (scroll eerst weer even naar boven!). Hoe werkt dat?

De voorstellingen en projecten bijvoorbeeld vindt u achter het gordijn. 

Wilt u weten waar we te zien zijn?  Klik op de bus! 
Probeer ook de andere knoppen voor het NIEUWS, WORKSHOPS en CONTACT


Onderaan gaat u terug naar de introductiepagina, waar u ook kunt kiezen voor de site in het ENGELS.

PRIVACY VERKLARING

 Kijk ook eens op onze Webwinkel (nu gesloten)