Archief

RED EARTH REVISITED in Kaapstad
red earth revisited speeltheater hollandcarlakogelmansmall

Alle foto's van de voorstelling zijn gemaakt door meervoudig gelauwerd fotografe Carla Kogelman. Tijdens de repetitieperiode in Zuid Afrika heeft zij ook een eigen serie foto's gemaakt.

Te zien in het Baxter Theatre in Kaapstad tijdens het ASSITEJ World Festival en Congress The Cradle of Creativity

De voorstelling was eerder een maand in Zuid Afrika in de Oostkaap, een maand in Nederland en op het Unima World Festival in Tolosa/San Sebastian te zien.

Reviews here
Korte inhoud:
In het Zuid-Afrika van 1856 is het oorlog tussen de Britten en de Xhosa. De vijftienjarige Nongqawuse beweert dat zij een opdracht van de voorouders van haar volk heeft gekregen. De opdracht luidt: “Slacht het vee, verbrand het graan en jullie zullen de vijand verslaan.” De raad van voorouders is heilig voor de Xhosa, maar het plan om hun voedsel te vernietigen zorgt voor onderlinge ruzie tussen de Gelovigen en de Niet-Gelovigen. Is het waar wat Nongqawuse heeft gehoord of is ze gek geworden? Onder druk van de steeds grotere dreiging van het Britse leger neemt de koning van de Xhosa een besluit dat de geschiedenis ingrijpend zal veranderen. De Engelse gouverneur wordt herhaaldelijk gewaarschuwd voor het drama dat zich voltrekt, maar kiest er voor om niets te doen.

Red Earth Revisited is een indringend en waargebeurd verhaal. Het laat de vele gedaanten van de waarheid zien en de oorlogen die uit naam van waarheid en geloof worden gevoerd. Ook vandaag nog zijn kinderen slachtoffer van manipulatie en (religieuze) conflicten van volwassenen, die uitmonden in oorlogen en duizenden slachtoffers. Red Earth Revisited is een ontroerende, levendige voorstelling met acteurs, poppen, dans en muziek.

De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

Naast Zuid-Afrikaanse topacteurs en poppenspelers bestaat de cast uit de jonge, getalenteerde performers.

Zie hier een impressie van de voorstelling en hoe deze tot stand kwam: https://www.youtube.com/watch?v=m6XPs6e3jtc

CREDITS in ZA (2017):

Regie: Onny Huisink

Tekst: Saskia Janse

Spel: Macebo Mavuso, Anele Matoti, Roshina Ratnam, Sisipho Mbopa, Xolele Tsili,

Sabelo Khosa, Asanda Rilityana

Decor, poppen, kostuums: Onny Huisink i.s.m. Keiskamma Art Project en Hiltje Huisink

Licht en geluid: nnb

Fotografie: Carla Kogelman

Film en trailer: Erik van ‘t Woud (zijn aangekondigde documentaire zal worden vertoond op het Grahamstown Art Festival 2017)

Comité van Aanbeveling:
Desmond Tutu, Elinor Sisulu (ZA), André Kuipers (NL)

Deze productie is destijds mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Jeugdtheater de Krakeling, Assitej Zuid-Afrika, Steve Biko Centre, National Arts Festival, Mandela Bay Development Agency en uiteraard onze coproducent Assitej Zuid Afrika.

STELLALUNA
Te zien in Seattle (Seattle Childrens Theatre) tot Jan 15, 2017 Read reviews here

Stellaluna01

Script: Saskia Janse
Gebaseerd op het prentenboek van Janell Cannon
Muziek: Guus Ponsioen
Regie: Onny Huisink
Copyright © Janell Cannon

December 1, 2016–Januari 15, 2017 in Seattle Childrens Theatre

Stellaluna is een voorstelling voor iedereen vanaf 3 jaar en een bewerking van het gelijknamige Amerikaanse prentenboek van Janell Cannon voor toneel met poppen, een pianist, zangers, een tapdanser.

De voorstelling laat de avonturen zien van de babyvleermuis Stellaluna die haar moeder kwijt raakt en in een vogelnest valt waar ze probeert te overleven en te leven als een vogel.

Perô or the Mysteries of the Night in de Verenigde Staten
December 2015 t/m Februari 2016

Perô

Een coproductie met Childsplay, Tempe AZ en Speeltheater Holland Studio. Er zijn 25 voorstellingen gespeeld in Arizona en California, 14 vrije en 11 schoolvoorstellingen.

In het kleine dorp Fanghetto is op een morgen geen brood meer te koop. Aan de deur van de bakkerij hangt een bord: “wegens liefdesverdriet gesloten”
Wat is er gebeurd? Perô de bakker is ongelukkig. Zijn buurvrouw Colombina waar hij al sinds de schoolbanken verliefd op is, is er vandoor met Paletino de huisschilder.
Zal Colombina de verlegen Perô ooit nog liefhebben? Of heeft Paletino haar met zijn kleuren en praatjes voor altijd betoverd?

In 1994 ging ‘Perô of de Geheimen van de Nacht’ in première. Het succes was enorm, de zalen waren vol, een internationale tournee volgde. In 2006 vierden we onze 30e verjaardag met een nieuwe versie van ‘Perô of de Geheimen van de Nacht’.

Na succesvolle tournees in Europa, in Londen en in de Verenigde Staten en een serie in Seattle, was de voorstelling nu in Arizona en (voor de tweede keer!) in Californië te zien.

De bewerking en muziek van Perô is van Guus Ponsioen en de regie is van Onny Huisink met Americaanse acteurs: Katie McFadzen, Kristen Drahtman, Jon Gentry and Dwayne Hartford.

De première was in het Center of the Performing Arts in Tempe op 30 Januari, 2016 en heeft daar gespeeld tot Februari 7, 2016 (Tryouts vanaf 24 Januari) en in het Segerstrom Center of the Arts, Costa Mesa CA vanaf 15 tot 24 Februari.

www.childssplayaz.org

Diverse artikelen en interviews

Perô of de Geheimen van de Nacht (2006)

video hele voorstelling

muziek Perô CD

Recensies Perô

Mysteries op Marken (2012)

Trailer

Benjamin en de Wonderkussens

Recensies Benjamin

Steen Papier Schaar/Rock Paper Scissors in Nederland (2012)

video hele voorstelling

recensies Steen Papier Schaar

Niels Holgersson (2007)

Trailer

Recensies Niels Holgersson

Adios (2010)

Trailer

 

Poppen Speeltheater:

In 2012 werd bekend dat door de bezuinigingen de keuze werd gemaakt om het Theater Instituut Nederland en het Theater Museum te sluiten. Bij hen was de afspraak gemaakt om de collectie van Speeltheater Holland voor een groot deel onder te brengen. Gelukkig hebben we diverse andere musea gevonden, veelal in het buitenland, die onze collectie willen archiveren. Daar zijn we erg blij mee. Zo blijft alles goed bewaard. In 2012 zijn we hiermee begonnen. In de afgelopen jaren gaan wij door met het onderbrengen van alle poppen en al het bijbehorende materiaal in diverse musea.

We geven u hierbij een overzicht waar u poppen van ons kunt zien, hetzij in een tentoonstelling, hetzij in archief:

TOPIC Tolosa, Spanje
Stadt Museum, München
Center for Puppetry Arts, Atlanta, Georgia
Beauty of Decay (zie Installaties)